EN HISTORISK GENNEMGANG

I ANLEDNING AF ABC's 125 JUBILÆUM

1914-1923

Brask Andersen klubmester 1914
Christian Frich vandt både NM og DM i 1917

I 1914 blev Henry Brask Andersen klubmester i ABC. Han havde startet sin karriere som cykelrytter året forinden som 16-årig med at vinde Politikens ”De Unges Cykelløb”. Han var medlem af DCR men året efter fik han den gode idé at melde sig ind i ABC. Og så vandt han altså klubbens 100 km mesterskab, foran selveste Olaf Hansen, den tredobbelte danmarksmester. Det kunne ligne starten på en stor landevejskarriere, men sådan skulle det ikke blive. Brask Andersen forlod landevejen for at køre på Ordrupbanen, og det var nok ikke så dårligt et valg. Han vandt syv danske mesterskaber i sprint, tre sejre i DBC’s sprinter Grand Prix og i 1921 vandt han på Ordrupbanen amatørernes verdensmesterskab i sprint. I øvrigt foran landsmændene Erik Kjeldsen og Johan Normann Hansen. Hans tid som ABC’er blev kort, men han blev den første rytter med baggrund i ABC, der tegnede sig for et verdensmesterskab.

I 1917 fik en ny ABC-rytter sit store gennembrud. Det var Christian Frisch, der det år som den første ABC’er vandt såvel NM på landevej som det danske mesterskab. Mesterskabet kørtes over 200 km med enkeltstart (!) og Frisch vandt med mere end seks minutter ned til nr. 2.

Sejren i det nordiske mesterskab var også spektakulær. Der kørtes om titlen i det svenske løb ”Mälaren Runt” over 316 km med samlet start. Frisch kom til mål sammen med svenskeren Erik Westerberg efter at have kørt i 10 timer 30 minutter 18 sekunder. Målet var lige efter et brat sving og de mange tilskuere tog udsynet fra rytterne. Christian Frisch vandt spurten, ikke mindst i kraft af sin rutine fra løb på Ordrupbanen, men ikke desto mindre blev svenskeren udråbt som vinder. Men en svensk fotograf havde et billede af opløbet, som klart viste, at Frisch var først og han fik sin titel.

I 1919 kunne ABC fejre sit 25 års jubilæum. Formand for klubben i jubilæumsåret var den tidligere mesterrytter Olaf Hansen og i bestyrelsen var også den senere formand og æresformand Cornelius Andersen, måske den mest markante lederskikkelse i klubbens historie. ABC kunne i jubilæumsåret med rette betegne sig som Danmarks klart førende landevejsklub, både hvad ryttertal og mesterskabssejre angik.

OL-holdet fra Antwerpen 1920. De tre til højre er Cornelius Andersen, Emil Andersen og Christian Frich.

Ved de olympiske lege i Antwerpen i 1920 havde ABC to ryttere på det danske landevejshold. Det var Christian Frisch, der blev nr. 19, og Emil Andersen. Holdlederen var også en ABC’er, føromtalte Cornelius Andersen, der på det tidspunkt også var sekretær i DCU.

Ved VM i Danmark 1921, hvor Brask Andersen blev verdensmester på banen, kørtes der for første gang i VM’s historie også om et mesterskab på landevej for amatører. Svenskeren Gunnar Skjöld vandt, men på 2. pladsen kom Willum Nielsen. Han var ikke blot dansker, han var også ABC’er. Distancen var på 190 km med enkeltstart og ruten gik fra Glostrup over Roskilde, Ringsted, Næstved, Vordingborg, Køge og retur til Glostrup. Da danskeren passerede Køge på hjemvejen, havde han bedste mellemtid og lignede en sikker vinder, men ved 27 km stenen punkterede han. Da han kørte med de almindelige åbne ringe med stort luftkammer, i stedet for lukkede ringe, der var hurtige at skifte, måtte han af cyklen og pumpe flere gange. Det handicap kunne han ikke klare og måtte så nøjes med sølv.

T.v.: Willum Nielsen vandt VM sølv på landevej i 1921. T.h.: Stokken som der stadig kæmpes om i vor tid og "Stokkefar" 1929 Cornelius Andersen

Det var også i 1921 at det i ABC-regi sagnomspundne Stokkeløb så dagens lys. Historien om Stokkeløbet er i den (forholdsvis) korte version følgende: I 1921 befandt ABC’s bestyrelsesmedlem E. Rosenstand sig på Boserup Sanatorium, hvor han gik ture i skoven. En dag fandt han en tjørnegren, der som slyngplante havde fået en spiralsnoning, så grenen blev til en naturstok. Rosenstand fik da den gode idé at lave et løb for ABC’s nuværende og tidligere bestyrelsesmedlemmer, der kørte om denne stok som et evigt vandrende trofæ. Årets vinder får titlen af ”Stokkefar” og får sit navn på stokken på en lille sølvplade. Efterfølgende samles man med damer og venner af ABC til nogle festlige og fornøjelige timer sammen.

Også 1922 blev et godt år for ABC. Albert Månsson blev både dansk og nordisk mester på landevej.