EN HISTORISK GENNEMGANG

I ANLEDNING AF ABC's 125 JUBILÆUM

2004-2013

Mie Bekker Lacota
Henning Kjær Jørgensen, "Juniorkongen", vandt veteran VM i 2008. Samtidig afsluttede han karrieren der havde strakt sig siden 1944.

Mie Bekker Lacota kørte for ABC i 2004 og hun var på det tidspunkt en af Danmarks bedste kvindelige juniorryttere. Hun vandt en sølvmedalje i pointsløb ved EM på bane og vandt flere løb på landevejen. Så godt gjorde hun det, at hun blev Årets ABC’er.

En epoke sluttede i 2008. 80-årige Henning Kjær Jørgensen, der havde vundet veteranernes VM i 2003 og også vandt sølv i 2004, slog til igen, da han ved veteranernes VM i St. Johan i Schweiz endnu engang vandt guld. Han sluttede samtidig en aktiv karriere, der havde strakt sig fra 1944 og til 2008, kun med en kort pause i årene 1960 – 1964.

1.259 løb nåede han at køre, 354 sejre fik han og vandt i alt 902 præmier. 38 gange vandt han klubmesterskabet i ABC i de forskellige klasser. Der er næppe tvivl om, at han er den rytter, der gennem årene har kørt flest løb i ABC’s farver. Men Henning var mere end det. Han var som tidligere beskrevet en årrække ABC’s dygtige og samvittighedsfulde kasserer. Derudover var han en aktiv og synlig personlighed i klublivet og altid parat med råd og dåd overfor nye ryttere.

ABC har traditionelt været en af de klubber som de bedste landevejsryttere søgte til for at få opbakning fra dygtige ledere, økonomisk og materiel støtte og ikke mindst køre i samme trikot som andre stærke klubkammerater. Frem mod årtusindskiftet blev elitearbejdet i klubberne gradvist mere og mere professionalisteret og de bedste ryttere samlede sig på egentlige teams, hvoraf en del fik navn efter holdets største sponsorer og ikke efter moderklubben.

I 2004 var der derfor ikke underligt at Team ABC så dagens lys. De første år var teamet sponseret af cykelbutikken Road Bike Shop og i 2006 fik teamet navn efter Road Bike Shops eget cykelmærke Vision.

Teamet var i de første år under dog i forhold til andre danske teams med bedre økonomi og flere ryttere. Derfor hørte det til overraskelserne da Team ABC i 2005 med Peter Gaarde, Thomas Bendixen og Jacob Kollerup vandt sølv ved DM i 70 kilometers holdkørsel. I 2007 og 2008 hentede holdet under nye navne bronze i disciplinen.

I 2005 blev Peter Gaarde i øvrigt med en femteplads bedste amatør til DM i enkeltstart, hvor fuldtidsproffer fra Bjarne Riis´ Team CSC tog de første fire pladser.

ABCs team vandt hvert år flere sejre på de danske landeveje og fik gradvist bedre økonomi, så man fra 2006 kunne tage skridtet op til kontinentalhold. Først som nævnt i 2006 under navnet Team Vision Bikes og i 2007 med tilføjelsen Løgstør Parkhotel.

I 2008 lykkedes det holdet, der det år hed Team Løgstør – Cycling for Health , at nå det store mål; deltagelse i PostDanmark Rundt.

Mie Bekker Lacota blev "Årets ABC'er" i 2004.
Til højre: Magnus Cort kørte for ABC da han i 2011 vandt DM for juniore. Han blev samme år "Årets ABC'er".

Også 2008 startede et projekt, som skulle få stor betydning og kom til at fylde meget i ABC’s nyere historie: Team ABC Junior. Gennem årene har projektet med mange gode kræfters hjælp udviklet sig, og specielt fra 2012 og fremover har det manifesteret sig i en række topresultater i junior- og ungdomsrækkerne. Projektet har været støttet af bl.a. Team Copenhagen, ABC’s Venner og diverse andre sponsores. På lederfronten var Thomas Dalsted en af pionererne og andre kræfter omkring team’et har været Kristoffer G. Nielsen, Lars Frydenlund Jensen, Ulrik Thomsen, Mathis Johansson frem til Patrick Wonsyld, der p.t. er sportslig chef for teamet.

Gennem dette projekt har en af Danmarks ældste cykelklubber påtaget sig en vigtig opgave som fødekæde af strømmen af nye talenter til dansk cykelsport!

På generalforsamlingen i 2008 trådte Jørgen Wonsyld tilbage efter ni år på posten. Han var formand i en brydningstid i cykelsporten, hvor professionalismen kom ind i sporten, men han gjorde – stærkt støttet af sin kone Joan – et stort og uegennyttigt arbejde for klubben ud fra de gode gamle amatørprincipper. Deres søn Patrick, der kørte for ABC og nåede op i A-klassen, gik også senere ind i lederarbejdet og blev som ovenfor nævnt træner og leder for ABC’s succesrige juniorteam.

Bornholmeren Magnus Cort Nielsen kom som 2. års junior til ABC som et skridt på vejen til den flotte karriere som han siden har haft, og som nok næppe er kulmineret. Han vandt det store internationale etapeløb for juniorer, Fredsløbet, og kørte et dansk juniormesterskab hjem til ABC i 2011, i spurten om mesterskaber besejrede han Søren Kragh Andersen. Magnus Cort blev i 2011 også modtager af pokalen som Årets ABC’er.

To tidligere formænd, Jørgen Wonsyld og Erik Steen Jørgensen, flankerer her ABC's Venners "Tirsdagshold" Det sociale klubliv og klubturerne er stadig en vigtig del af ABC. Billedet af "Tirsdagsholdet" er taget foran Damhuskroen, der allerede i en fjern fortid var mødested for ABC'ere.

I 2011 kunne Erik Steen Jørgensen med god samvittighed forlade ABC’s bestyrelse, som han havde været medlem af uafbrudt siden oktober 1971, fra 1992 til 1998 som formand. Men dermed var det langt fra forbi med Erik Steens engagement i sin gamle klub. Han blev ankermand for ABC’s Venner, der siden marts 2012 har været en uvurderlig støtte for moderklubben på en række områder, somfundraiserog til praktiske opgaver og som rygraden i ABC’s klubliv.

Et herre elite og et juniorteam var ikke nok for ABC, der i 2012 også dannede det første danske dame eliteam. Rytterne bestod for størstedelen ryttere som var startet i ABC, men i 2013 kom blandt andre to nye ryttere til teamet. Den ene af dem var den unge Cecilie Uttrup Ludwig, som siden som bekendt har skabt sig en karriere blandt den professionelle verdens elite, mens den anden var den allerede etablerede mountainbike rytter Annika Langvad, som i sit ene år på Team ABC Ladies skaffede klubben et dansk mesterskab i enkeltstart.

Annika Langvad kørte for ABC i 2013. Hendes tid i klubben blev kort, men hun nåede at skaffe klubben et dansk mesterskab i enkeltstart for kvinder i 2013. I sin karriere har hun fem gange været verdensmester i mountainbike.

Efter nogle år som DCU Team blev ABCs herreeliteteam igen kontinentalhold i 2013 under navnet J. Jensen Cycling og med tidligere ABCere og professionelle Michael Sandstød som manager. J. Jensen er stadig blandt klubbens største støtter som sponsor for klubbens junior og herreeliteams i 2019.