EN HISTORISK GENNEMGANG

I ANLEDNING AF ABC's 125 JUBILÆUM

1994-2003

Michael Sandstød vandt sensationelt DM i enkeltstart i 1997.
Nr. to blev Bjarne Riis.
ABC's tidligere formand Carlo Mogensen, lægger en krans ved Fr. Borgbjergs grav i anledning af ABC's 100-års jubilæum.

ABC’s Lars Otto Olsen vandt sammen med Ken Frost amatørernes 6-dagesløb i Forum og ABC vandt sin 6. sejr i Forum Cup’en efter en hyper-spændende finale.

Ellers var det ABC’s 100 års dag 14. april, der i var fokus. Ved den traditionelle kransenedlægning på Vestre Kirkegaard talte tidligere formand Carlo Mogensen smukt for klubbens første formand F.J. Borgbjerg. Derefter var der en flot reception i klublokalet, som lokaleudvalget stod for. Gæster myldrede ind fra nær og fjern, og minsandten om ikke også TV 2 gav fremmøde.

Søndag 29. maj kørtes Everton-løbet som ABC’s Jubilæumsløb og det fik en flot vinder i Nicolai Bo Larsen, der var en af Danmarks absolut bedste ryttere det år. Festlighederne fortsatte om mandagen, hvor ABC afholdt gadeløb på Christiansborg. Det var første gang siden 1985, at der igen blev afholdt cykelløb på den karismatiske rundstrækning på de brostensbelagte gader rundt om parlamentsbygningen. Mange mennesker var mødt op og de fik et spændende løb at se, og begejstringen var stor da ABC’s Bo Hamburger (som nu kørte som professionel for TVM) tog sejren ved at køre alene hjem, ni sekunder foran Brian Holm og Henrik Djernis

ABC's formand, Erik Steen Jørgensen, rækker startpistolen til fhv. statsminister Anker Jørgensen, der affyrede startskuddet ved ABC's store jubilæumsarrangement Rundt om Christiansborg.

I TVM’s trøje vandt Bo Hamburger 8. etape af årets Tour de France, den første sejr i den store Tour til en rytter med baggrund i ABC.

En anden af ABC’s prof. ryttere, Jens Veggerby, fik en hård skæbne i 1994. I juli måned styrtede han i et World Cup-løb på cykelbanen i Hyères i Syd-Frankrig. Et kompliceret benbrud forhindrede ham i at forsvare sin VM-titel fra året i forvejen.

Jubilæumsåret sluttede for ABC med en stor jubilæumsfest på SAS Royal Hotel lørdag den 22. oktober. Blandt gæsterne var tidl. statsminister Anker Jørgensen.

Over Sorø og Ordrup CC kom Marc Strange Jacobsen i 1995 til ABC og han gjorde det så godt, at han det år blev Årets ABC’er. Også i 1996 og 1997 kørte han for ABC og blev begge år nr. 2 på Sjællandsdistriktets præmieliste.

I 1996 vandt Tayeb Braikia det ny-indførte danmarksmesterskab på landevej for klassen U 23. Tayeb var i 1994 kommet til ABC fra Århus og havde op gennem drengeklasserne, ungdom- og junior været betragtet som et stort talent på både bane og landevej.

Michael Sandstød var stærkt kørende i 1996. På cykelbanen i Manchester vandt han VM-sølv i pointsløb.

Trioen Tayeb Braikia, Camillo Gravesen og Flemming Kirkegaard vandt DM-bronze i holdløb og professionelle Bo Hamburger blev nr. 2 i DM for eliten.

Igen i januar 1997 satte ABC et stærkt aftryk på 6-dagesløbet i Forum. ABC-parret Kim Malling Kiær-Ronny Lerche vandt hos amatørernes 6-dagesløb og Jens Veggerby vandt prof. løbet sammen Jimmi Madsen. Og så vandt ABC sin 9. sejr i den 16. og sidste udgave af Forum Cup’en med holdet Michael Sandstød, Kim Malling Kiær, Tayeb Braikia og Camillo Gravesen. Men det var kun med en margin på 17/100 sekund at ABC’erne slog holdet fra Odense med Jan Bo Petersen, Jakob Piil, Arv Hvam og Jesper Verdi.

I 1997 skabte Sandstød den helt store sensation, da han ved DM i Køge slog Tour de France-vinderen fra året før, Bjarne Riis i 50 km enkeltstart. Sandstød genvandt titlen i 1998, 1999, 2000 samt i 2002 og 2004.

Ved samme DM vandt spurthurtige Anders Kristensen juniorernes DM. Han løb også med æren og pokal som Årets ABC’er.

Bo Hamburger var stadig i vælten. I San Sebastian i Spanien vandt han VM-sølv i det professionelle VM på landevej. Franskmanden Laurent Brochard vandt spurten i en seksmandsgruppe.

Og der skulle blive endnu mere Bo i 1998. Han vandt den belgiske klassiker Flèche Wallonne og han fik en dag i den gule trøje i Tour de France.

Til venstre: Tayeb Braikia vandt i 1996 det første DM i klassen U-23.
Til højre: Bo Hamburger fik mange flotte resultater, bl.a. sølv ved VM, Den gule Trøje i Tour de France og en sejr i Flèche Wallonne.

Der blæste nye vinde i dansk cykelsport fra 1998. De første danske prof. hold så dagens lys. Team Home Jack & Jones (Marc Strange Jacobsen), Team Chicky World (hvor Sandstød kørte) og Team Acceptcard (med bl.a. Jens Veggerby og Tayeb Braikia). Så nu så man altså ”ABC’ere” køre mod hinanden på såvel bane som landevej. I DCU’s regler var det fastlagt, at et dansk prof. hold skulle være tilknyttet en dansk amatørklub. En ”moderklub”, som man så poetisk kaldte det. ABC blev moderklub for Team Acceptcard og på den konto fik ABC et beløb på kr. 20.000 pr. år fra Acceptcard i de to år team’et eksisterede. Den tidligere ABC-rytter Fritz Mogensen var i starten med som sportsdirektør på Acceptcard, men fandt snart ud af, at det professionelle miljø ikke helt var hans kop te.

Som man har kunnet læse i begyndelsen af denne historie, var ABC i de første år ganske godt med når det gjaldt kvindecykling, men i mange år forsvandt kvindecykling ud af dansk cykelsport og også i ABC-regi. Da kvindecyklingen i 1980’erne for alvor vendte tilbage i dansk cykelsport kan man vel næppe sige, at ABC var blandt dem, der var længst fremme i skoene. Men i 1998 blev der taget et særligt initiativ. ”De Seje Sild” hed det og det var Sophie Hemmingsen og Birte B. Jørgensen der var foregangsmænd. I starten var det på motionsplan, men der kom også konkurrenceryttere ud af det, og afdelingen er i dag en væsentlig del af ABC.

På generalforsamlingen i efteråret 1998 trådte Erik Steen Jørgensen tilbage som formand efter seks år på posten. Han blev efterfulgt af Jørgen Wonsyld.

I januar 1999 kørtes det sidste 6-dagesløb i traditionsrige Forum. Tayeb Braikia vandt sammen med Jimmi Madsen prof. løbet.

Ved indgangen til det nye årtusind var der atter blevet lidt langt mellem de helt store sportslige resultater for ABC’s ryttere. Men man kunne glæde sig over, at professionelle Bo Hamburger stadig gjorde det godt. Ved DM i Vejle blev han dansk mester for eliten foran Nicolai Bo Larsen og Rolf Sørensen. Bo kom alene hjem.

I juniorernes holdløb blev der en 3. plads og bronzemedaljer til Jan Theis Madsen, Nicolas Slot og Patrick Wonsyld.

År 2000 var også året, hvor der for sidste gang kørtes cykelløb på den gamle Ordrupbane, hvor også ABC’s ryttere gennem årene havde fejret store triumfer. En ny, indendørs 250 meter bane, blev indviet i 2001 og også i Ballerup Super Arena har ABC’erne været med til at præge begivenhederne. I det første 6-dagesløb i BSA i 2002 blev Michael Sandstød nr. 2 sammen med Jimmi Madsen, og tre år senere sluttede ”Sand” sin karriere sammesteds. En karriere der aldrig bragte ham det verdensmesterskab, han egentlig var kvalificeret til, men hvor han opnåede at vinde ikke mindre end 24 danmarksmesterskaber. Én af dem var elitens linjeløb på landevej ved Lemvig 2002, hvor han kørte solo og vandt foran Michael Blaudzun og Bo Hamburger. Hamburger vandt i 2003 end en DM-medalje, denne gang af bronze.