To tidligere verdensmestre, Michael Markussen og Dan Frost sammen med Vennernes formand Erik Steen
De fremmødte venter på at "showet" skal begynde
Dan Frost og Erik Steen før Dan begynder sit foredrag. De to kender også hinanden fra Torkil Madsen Fonden hvor de sidder i bestyrelsen.
Dan fortæller her om sine tidlige år i Hvidovre Cykel Klub
Dan har sluttet sit indlag. Som tak modtager han en flot gavekurv.
Aftenen blev afsluttet men en flot bufet. Som sædvanlig arrangeret af Erik Busborg.
DM 1965. Dan sidder på hjul af John Carlsen og Jesper Skibby. Men det var Dan der vandt på power, snuhed og klogskab.
OL 88 i Seoul. Dan i dyb koncentration får nummer på af "vores egen" Kim Refshammer. Dan vinder OL guld.
Dan måler vind for Saxo Bank
Dan klargører cykler for Team Sky
Dan og "Isa" (Isabella) på en af rejserne som guide for Dan Frost Cykelrejser

To gulddrenge på én aften

Det er ikke enhver beskåret, at komme i selskab med hele to tidligere verdensmestre i pointløb,
på en aften. Ikke desto mindre var det hvad der skete for de 40 fremmødte,
da ABC’s Venner havde inviteret til foredragsaften med den ene af ”gulddrengene”, Dan Frost.

Dan Frost overraskede hele forsamlingen, idet han havde inviteret sin gamle ven, Michael Markussen, med som sparringspartner igennem aftenen.
For de som måske ikke kan huske det, så var Michael i slut 70’erne og i 80’erne en af de helt store i dansk cykelsport. Dansk mester på landevej i 1979 og 1983, dansk mester i enkeltstart i 1981 og adskillige medaljer ved DM i forskellige discipliner på banen. Hans største resultat var i 1983 da han blev Verdensmester i pointløb. Michael deltog ved OL i 1980 og også 1984 hvor han også var Danmarks fanebærer.
Det var godt igen at hilse på Michael og se at han er kommet godt videre efter nogle år med svær sygdom.

Nåh, men det var jo Dan der var aftenens hovednavn og han fortalte, igennem ca. halvanden time, levende og inspirerende karrierens op- og nedture.

I de tidlige år var det nu ikke cykling der havde Dan’s store interesse. Det var derimod fodbold, hvor hans store idoler var spillerne på det lokale hold i Hvidovre, men efter et par cykelture med hans far blev der tændt en gnist, der skulle vise sig at blive starten på hans flotte karriere.

Starten var ikke nem, men det ændrede sig dog hurtigt, og med træningsflid, en stor del talent og klogskab, kørte han sig hurtigt op igennem klasserne og kom til at tilhøre den danske elite, der på det tidspunkt også havde navne som f.eks. Bjarne Riis, Jesper Skibby, Rolf Sørensen, Brian Holm og mange andre, der senere i deres karriere kom til at præge de professionelles rækker.

Dan fortalte med stor glæde om sin aktive karriere der har givet ham mange spændende oplevelser og ikke mindst nogle rigtig flotte resultater.
VM-trøjen og medaljerne fra VM i Colorado Springs 1986 blev, ligesom også OL-medaljen fra 1988 i Seoul, fremvist til de fremmødtes store glæde.
Dan der ”kun” er blevet verdensmester én gang, fortalte at han trods det har hele to VM-guldmedaljer. Det skyldes at den originale var blevet væk, hvorfor han kontaktede DCU som derefter kontaktede UCI og fortalte dem om den forsvundne medalje. UCI sendte derefter en ny til Dan. Nogle år efter skulle han flytte, og hvad skete? Han fandt den originale godt gemt væk i en kasse. Derfor har han to VM-guldmedaljer fra det år.

Dan blev aldrig professionel, hvilket har undret mange i cykelkredse, men da han var på toppen af karrieren var tiden også blevet til at stifte familie, så han valgte at blive som amatør hvor det også var nemmere for ham, selv at tilrettelægge sin tid og med en civil karriere ved siden af måske også mere sikkert økonomisk.

Han blev uddannet som skolelærer men slap ikke sin tilknytning til cykelsporten, så da DBC kaldte blev han i en periode landstræner for banelandsholdet. Derefter blev han tilknyttet cykelholdet Saxo Bank hvor han fik stor glæde af at samarbejde med nogle af datidens største stjerner bl.a. Alberto Contador. Efter nogle gode år der, gik turen Team Sky, hvorfra et af de klareste minder for Dan var, dengang Chris Froome på 12. etape under Touren i 2016, fik ødelagt sin cykel og måtte løbe op ad Mont Ventoux indtil han fik en reservecykel. Billeder som jeg også tror at alle vi andre husker.

Siden har Dan ad flere omgange været hyret som VIP-vært (chauffør) af organisationen bag Tour de France. En af værternes opgaver er bl.a. at køre for nogle af de mange personligheder, det kan være sponsorer, politikere eller andre der på den ene eller anden måde er vigtige for løbet.
Dan fortalte her om en episode, hvor han skulle være vært for en dame som han ikke vidste hvem var. Han spurgte derfor undervejs, om hvilken rolle hun havde i løbet, og fik svaret at det da var hende der ejede løbet. At han havde fået rollen som chauffør for hende gav anledning til en del ”brok” i iblandt hans kolleger.

Dan sluttede af med at fortælle lidt om sit nuværende arbejde, hvor han sammen med sin kone Isabella, driver et rejsebureau, Dan Frost Cykel Rejser, der arrangerer cykelture for grupper der vil opleve gode cykelruter i det sydlige Europa. Et par at vores egne, Rune Hansen og Erik Seidelin har for år tilbage deltaget og taler stadig meget begejstret om det.

Efter Dan’s medrivende beretning var ABC’s Venner og Erik Busborg vært for en lille, men meget velsmagende buffet som afslutning.

Tusinde tak til Dan for en fantastisk aften og også tak til alle der hjalp.

Erik Steen/Viben