Tirsdag den 10. marts fylder en markant personlighed, i dansk cykelsport, 75 år.

Henrik Elmgreen’s store passion for sporten, startede allerede i hans tidlige barndom, hvor han fulgte datidens store cykelstjerner igennem aviser, fotos og på TV, når der en sjælden gang imellem blev sendt fra 6-dagesløbet i Forum.

Heldigvis var der i familien en cykelinteresseret onkel, der sikkert efter nogen plagen fra Rico, som han blev kaldt af familien, fik ham introduceret for Ordrupbanen i 1958. Det fik styrket interessen yderligere og i 1961-62 var interessen blevet så stor, at han for nøjsomt opsparede penge, besluttede sig for at købe en brugt racercykel. Den var rød og af mærket Harthiner.

Cyklen blev om vinteren opstaldet hos en lokal cykelhandler, hvor han mødte Henning Kjær Jørgensen, som var kasserer i en cykelklub der hed, og stadig hedder, ABC. Tilknytningen til ABC blev yderligere styrket da der, på en af hans ensomme træningsture, skete det ganske uventede, at han punkterede. Så var gode råd dyre, for sådan noget som en reservering indgik ikke i Rico’s overvejelser. Heldigvis kom en gruppe ryttere fra ABC forbi og trådte hjælpende til. De lånte ham en ring, hjalp ham med at skifte og sagde at han kunne aflevere den lånte ring hos Hamlet Cykler på Pile Alle. Mødet med butikken og ikke mindst dens ejer Carlo Mogensen, medførte at han i foråret 1962 meldte sig ind i ABC, hvor mange af datidens top-ryttere også kørte.

Rico’s egen karrierer blev ikke lang. Allerede efter sæsonen 1963 blev cyklen, midlertidigt sat til side for i stedet at blive skiftet ud, med et studenterkursus og senere også studentereksamen. I 1967 blev cyklen fundet frem igen, denne gang ikke på landevejen, men på Ordrupbanen hvor han var aktiv i tre sæsoner.

Jørgen Beyerholm sen., der på det tidspunkt i 1970 havde været Ordrupbanens leder igennem mange år, havde lagt mærke til Rico’s evner, altså ikke som rytter, men som en meget vidende person med organisatorisk talent. Han blev derfor tilbud et job som Beyerholms assistent. Rico takkede straks ja, og da Beyerholm allerede to år senere lod sig pensionere, blev han ansat som Sportschef på Ordrupbanen. En ansættelse der varede frem til 1980.

I tiden der gået siden, har Rico virket i dansk cykelsport med en lang række kasketter på. Først som speaker og senere direktør for Vinterbanen i både Forum og i Ballerup. Redaktør for bladet ”Cykelsport” igennem 30 år. Initiativtager og i en årrække også arrangør af Danmarks største landevejsløb ”Danmark Rundt” og en tid også som kommentator når sommerens dækning af Tour’en løb over skærmen.

Også uden for landets grænser havde man fået øjnene op for Rico’s talent og han blev i 1991 valgt som præsident for de professionelle banearrangørers internationale sammenslutning (UIV), en post som han bestred i 24 år. Ved sin fratrædelse som præsident blev han udnævnt til unionens Ærespræsident.

Hans virke i og for sin ”gamle” klub ABC, har ikke kun været som aktiv cykelrytter. Næh, også her har han vist sine evner som leder.

Da ABC i 1971 stod og manglede en formand trådte Rico til og udfyldte posten i tre år. I perioden var klubben nødt til at skifte til andre klublokaler, og det var Rico’s underskrift der stod på den lejekonkrakt der bragte os til Voldparken hvor ABC igennem mere end 40 år havde klublokale, indtil vi i 2016 måtte flytte til Voldparkens Energicenter hvor vi nu huserer.

Da ABC i 90erne passede garderobe-boden i Forum, og tjente til et ikke ubetydeligt tilskud til klubbens drift, havde både hr. og fru Elmgreen en finger med i spillet, og i Jubilæums-skrifter ved både 90, 100 og senest ved 125-års jubilæet, har hans altid præcise pen nedfældet klubbens historie for eftertiden.

Vi er dig dybt taknemmelig for din indsats for dansk cykelsport og ikke mindst for det du har gjort for ABC, og ønsker dig hjertelig tillykke med dagen og fremtiden.

På vegne af ABC’s Venner
Erik Steen og Per Vibe

PS! Rico er bortrejst på dagen. OBS! OBS! Den planlagte reception er AFLYST.