BO HAMBURGER FYLDER 50!

Da Cykelklubben ABC i 1987 stiftede en pris og en pokal til ”Årets ABC’er”, følte klubbens daværende formand, John Hamburger, at han var kommet i en vanskelig situation. For han følte, at det var svært for ham at pege på den suverænt oplagte kandidat: Hans søn Bo

Heldigvis havde vi andre ikke svært ved at se klart: Bo Hamburger var uden for al tvivl manden, der skulle være årets ABC’er 1987.

Ti år efter var han igen årets rytter, ikke blot i sin gamle klub, men i hele dansk cykelsport, for han blev i Danmarks Cykle Unions regi kåret som hele Danmarks ”Årets Cykelrytter”, en udmærkelse han opnåede også året efter.

Etapevinder i Tour de France 1994, gul trøje i Tour’en i 1998, VM-sølvvinder i 1997, sejr i klassikeren Flèche Wallonne 1998 og dansk mester på landevejen i 2000 er andre milepæle i en fornem karriere.

Og så en lille historie om en af de mindre, men alligevel store, sejre: DBC’s 10 km mesterskab 1988 på Ordrupbanen. Han var stadig juniorrytter, men han vandt denne Ordrup-klassiker for næsen af senior-eliten med bl.a. Michael Sandstød og Ronny Lerche på de næste pladser.

Med til historien hører at den unge mand var taget direkte ud på cykelbanen efter hjemkomsten fra et etapeløb i Italien samme dag…

Slut ’90erne var en turbulent tid i cykelsporten med Festina-affæren i 1998, og der var også uro om Casino-holdet som Bo kørte på. I 2001 ramte doping-skyggen også Bo, der blev testet positiv efter en out-of-competition test i 2001. Han kørte det år på CSC-Tiscali hos Bjarne Riis og det resulterede i et brud med holdet. Han blev dog senere frikendt hos Danmarks Idræts-Forbund og af den internationale sportsdomstol i 2002.

Efter karrieren har Bo Hamburger erkendt, at også han i perioden havde været en del af ”kulturen” og havde anvendt ulovlige stoffer.

Næppe nogen af de berørte i den periode kom ”smertefrit” ud af det – på det personlige og det menneskelige plan. Heller ikke Bo.

Det ændrer ikke på den kendsgerning, at han var en af Danmarks bedste cykelryttere i perioden.

I morgen, den 24. maj, fylder Bo 50 år.

Hjertelig tillykke!

 

Rico